Ofte stilte spørsmål

Pedagogiske spørsmål

Er dataspill helsefarlig for elevene?

Hvis barn har trygge og sikre vaner og hvis det opprettholdes en balanse mellom spilling og andre aktiviteter, kan spilling av dataspill være en berikende aktivitet med liten eller ingen risiko.

Hvordan kan jeg være sikker på at dataspillet jeg har valgt er passende for elevene mine?

Du må sjekke aldersgrensen på spillet og spille spillet selv for å vurdere om det er passende i henhold til språkbruk, vold og pedagogisk innhold. Gå til PEGIs sider for å se alders,- og innholdsmerking. Her ser du bakgrunnen og prosedyren for merking, og har også klagemuligheter. Endel nettsider med spill er også merket av PEGI Online.

Hvordan kan jeg være sikker på at barna vil lære noe av spillet?

Ikke alle dataspill er laget med tanke på undervisning. Likevel kan du ha god nytte av å bruke noen av dem i undervisningen, eller til grunnleggende opplæring. Det viktigste er oppsummeringsøkten, der du kan trekke linjer mellom innholdet i spillet og læringsmålene.

Hvordan vet jeg om barna vil like spillet?

Det er svært vanskelig å vite nøyaktig hva slags spill barn vil like eller ikke like. Et godt utgangspunkt er å lese anmeldelsene på Internett-forum og i datablader.

Kan dataspill erstatte vanlige klassetimer?

Nei. Dataspill kan ikke erstatte vanlige klassetimer, men de kan være til stor hjelp når det gjelder å motivere barna og oppmuntre dem til å delta. Noen barn kan ha problemer med å forstå enkelte temaer til de opplever dem gjennom lek, og dataspill kan gi dem denne muligheten. Dataspill er altså ikke en erstatning for vanlige klassetimer, men en ekstra måte å nå frem til barna på og gi dem mulighet til å forstå temaer som ellers kanskje ville være for vanskelige for dem.

Finnes det bevis for at dataspill kan bidra til læring?

Ja. Flere rapporter har vist at dataspill kan brukes effektivt i skolen for å forbedre både læring og motivasjon. Du finner en liste over disse rapportene i ressursdelen.

Tekniske spørsmål

Vi har svært gamle datamaskiner som ikke kan kjøre CD-ROMspill. Hvilke muligheter har vi?

Hvis datamaskinene ikke er oppfyller systemkravene til CD-ROM-spill, kan du forsøke å kjøre Java- eller Flash-baserte spill. Disse spillene er enkle, og krever ikke så mye prosessorkraft for å kjøre.

Vi har et svært begrenset budsjett for dataspill. Hvordan kan vi få tak i pedagogiske spill av høy kvalitet?

Kommersielle spill som kan kjøpes i butikken kan være dyre, men mange andre dataspill med pedagogisk nytteverdi er gratis. Dataspill kan også leies. Biblioteker har også i større grad dataspill og kompetanse på dataspill.

Svært mange spill og nettsteder på siden er på engelsk. Hvorfor det?

Nettsiden er basert på et prosjekt og omfattende arbeid gjort under ISFE og European Schoolnet, kalt Games in Schools. Derfor er innholdet i stor grad av allmenneuropeisk interesse. Vi ønsker allikevel å tilrettelegge siden så godt som mulig for Norge og norske problemstillinger. Dette er en pågående prosess, og vi ønsker gjerne dine tips og tilbakemeldinger.