Spill for elever med funksjonshemming

Spill for synshemmede

Det finnes nyere spill som passer for synshemmede spillere, både kjente dataspill og lydspill, spill som spilles kun ved hjelp av lyd. På AudioGames.net og Blindstick.com kan du finne informasjon om lydspill og spill som er tilrettelagt for synshemmede.

Noen pedagogiske dataspill som passer for synshemmede er for eksempel TerraformersTalking Typing Teacher (maskinskriving), og Quality Quizz (spørrespill). Når du bruker vanlige dataspill, bør du sjekke om knappene kan leses høyt, og om annen informasjon kan formidles ved hjelp av lyd. Du kan bruke skjermlesere og -forstørrere for å hjelpe synshemmede med å lese informasjonen på spillskjermen.

Spill for hørselshemmede

Hvis du vil gjøre lydbasert informasjon tilgjengelig for hørselshemmede, kan du bruke undertekstene som noen ganger er tilgjengelige i dataspill. Undertekster gjør det mulig å få med seg informasjon som tale og lydeffekter. Populære dataspill med undertekster er blant annet Zork: Grand Inquisitor, Half-life 2 og SiN Episode 1: Emergence. Noen kommersielle dataspill viser ofte dialoger, tilbakemeldinger og veiledninger som tekst, og passer derfor også for hørselshemmede. Spill som benytter seg av dette er blant annet: Zoo Tycoon, The Sims, Chariot of War, Age of Mythology, Civilization, Nancy Drew, Pharaoh og World of Warcraft.

Spill for elever med lærevansker

Spillere med mildere lærevansker kan spille de fleste vanlige dataspill, men noen av disse spillene passer ikke for bestemte typer lærevansker. Elever med dyskalkuli (tallblindhet) kan ha problemer med å spille spill som krever grunnleggende matematikkunnskaper (f. eks. telling). Dyslektikere kan ha problemer med å spille dataspill som oppgir informasjon via tekst. Spillere med ADHD kan for eksempel ha problemer med å spille spill som ikke gir dem umiddelbar respons eller spill som må spilles over tid. Du bør derfor teste spillet og identifisere problemer som kan oppstå i henhold til lærevansker. Det finnes dataspill som er laget spesielt for å hjelpe bestemte former for lærevansker, som du kanskje kan bruke i undervisningen. Brigadoon er et dataspillprosjekt basert på Second Life. Det er laget for å hjelpe folk med autisme og Aspergers syndrom til å være sosiale og møte andre mennesker.

Spill for elever med fysisk funksjonshemming

Det finnes egne styremekanismer for dataspill som kan brukes av spillere med fysiske funksjonshemminger. Operativsystemet eller selve spillet kan også inneholde mekanismer som kan gjøre spillet mer tilgjengelig. Spillet kan for eksempel senke hastigheten slik at spillere med fysiske funksjonshemminger kan spille seg gjennom områder i spillet med mye action. Det er viktig at spillerne kan tilpasse hvordan spillet styres, og at de kan bruke eksterne styremekanismer. One-switch-dataspill passer for spillere med alvorlige fysiske funksjonshemminger, da de kan styres med kun én eller to knapper.